Vant prisen for beste dokumentarfilm i verden!

Vant prisen for beste dokumentarfilm i verden!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Mette Cheng Munthe-Kaas produserte «Nowhere to Hide» i Nesoddparken. Nylig ble filmen kåret til årets beste lange dokumentarfilm på verdens største dokumentarfilmfestival!

Månedens profil i Nesoddparken – januar 2017:
Mette Cheng Munthe-Kaas

– Vår visjon er å skape filmer fra samtiden som inspirerer og utfordrer publikum til å reflektere såvel som å handle, sier Mette.

«Nowhere to Hide», som er regissert av Zaradasht Ahmed, hadde verdenspremiere på International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) i Nederland i november. IDFA er større i omfang enn Sundance-festivalen i USA, og produsent Mette Cheng Munthe-Kaas var til stede i salen og veldig spent. Hvordan ville juryen og spesielt publikum ta imot filmen? Noen dager senere kåret juryen filmen til årets lange dokumentarfilm, og publikum ga filmen i gjennomsnitt 8,99 poeng, på en skala fra 1-10!

IDFA Award for Best Feature-Length Documentary

The Fourth Generation War
Filmeventyret fra de tragiske krigsområdene i Irak begynte da mangeårig krigskirurg Hans Husum i 2014 ringte Mette fra Tromsø. Husum og regissør Zaradasht Ahmed, som er kurder fra Irak og som har bosatt seg i Norge, lurte på om hun ville produsere en film.

– Hans og Zaradasht ønsket å dokumentere det som kan kalles The Fourth Generation War, og opplevelser som ikke kom fram i det vanlige nyhetsbildet. De ville vise hvordan befolkningen hadde det, og ikke bare det som vanligvis ble vist i media: bilder som ofte forsterket en forestilling om oss mot dem, sier hun.

Fjerdegenerasjonskrigene handler ikke om ressurser, som å sikre seg land og eiendeler, men mer om å skape ustabilitet og usikkerhet. – Områdene vi ville vi filme fra, er områder som er utilgjengelige for folk utenfra, så personer som allerede bodde i området måtte gjøre det, sier hun.

Zaradasht Ahmed og Hans Husum bestemte seg for å forsøke å filme fra byen Jalawla midt i Irak, i et område som omtales som The Triangle of Death. De hadde sine kontakter. Tolv irakiske helsearbeidere fikk opplæring og filmutstyr av Ahmed, og de begynte å filme og levere stoff fra byen.

Det viste seg at en mann skilte seg ut med filmingen.

Jenta holder en patron.

Sarah med en patron.

Nori Sharif
– Nori Sharif filmet godt og gjorde en ekstra innsats når han dokumenterte folks opplevelser, ved for eksempel at han besøkte skadede i deres egne hjem. Men så skulle det vise seg at livet hans endret seg dramatisk. Byen hans Jalawla blir angrepet av IS, og sykehuset han jobber på blir bombet og plyndret. Han flykter med kone og fire barn. Dette skjedde mens vi utviklet filmen, som fikk en ny vending: Nori vendte nå kameraet mot seg selv, for å vise sin families opplevelser. Det er ingen steder å gjemme seg, sier Mette.

Regissør Ahmed møtte Nori flere ganger for overlevering av materiale og videre regi og veiledning, og Ahmed filmet også Nori når de møttes i ørkenen og andre steder. – Nori utsatte seg selv for stor fare med filmingen, som han måtte holde skjult, sier hun.

«Nowhere to Hide» viser at situasjonen for Nori Sharif og mange andre blir verre og verre de fem årene opptakene er tatt. – Nori går fra å være en optimistisk familiefar i sin beste alder, til å bli et aldrende, medtatt og tidvis nedbrutt menneske hvis største prosjekt er å overleve sammen med familien, sier hun. Familiens flukt ender i en intern flyktningeleir i Irak. – Nori fikk tilbud om å reise til Amsterdam og Norge i forbindelse med filmen, men han har ikke villet på grunn av familiesituasjonen, sier hun.

Ti tusen bilder
Mette Munthe-Kaas startet firmaet Ten Thousand Images AS i november 2014 på grunn av denne filmen. – Jeg måtte eie et selskap, for å få innsyn i alt, og et enkeltmannsforetaket mitt ble for lite. Ten Thousand Images er et av mange navn på klipping på kinesisk, så jeg syntes at det passet, sier hun. Mette har klippet filmer i tjue år, og er halvt norsk og halvt kinesisk.

Mette bor på Fjordvangen på Nesodden og har i seks år jobbet i lokaler på Nesoddparken kunst- og kulturnæringssenter, der hun produserte ferdig filmen. Eva Hillström fullførte klippingen i Sverige i august 2016. I september og oktober ble det jobbet med stabilisering av bilder, farger, lyd og musikk. Først to uker før premieren i Amsterdam 19. november 2016, ble filmen helt ferdig. Filmen er i HD-format og kan vises på alle kinoer.

– Jeg er spesielt glad for den positive tilbakemeldingen vi fikk fra publikum. En åttendeplass i publikumsprisen, blant over 300 nye filmer synes jeg er fantastisk, fordi det normalt er lettere å gi positiv respons til feel-good-filmer, sier hun.

Mette i Ten Thousand Images' lokaler i Nesoddparken holder opp posteren for filmen "Nowhere to Hide" med bilde av hovedpersonen Nori Sharif. Foto: Marius M. Jenssen

Mette i Ten Thousand Images’ lokaler i Nesoddparken holder opp posteren for filmen «Nowhere to Hide» med bilde av hovedpersonen i filmen Nori Sharif. Foto: Marius M. Jenssen

Norgespremiere i Tromsø
Norgespremieren på «Nowhere to Hide» blir på Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) 17. januar.

– Husum og Ahmed fikk den første økonomiske støtten fra Nordnorsk filmsenter, så  det er fint at den vises først der. Oslo-premieren vil skje på Human Rights Human Wrongs Festivalen på Cinemateket i februar i samarbeid med Fritt Ord. Vi ønsker å legge til rette for gode paneldiskusjoner etter visningene, sier hun.

Mange festivaler er interessert i filmen. Den skal vises på Gøteborg film-festival om noen uker. – Vi har også laget en TV-versjon, som allerede er kjøpt inn av NRK og SVT. Vi vil også vise filmen for stortingspolitikere i Norge, og politikere og embetsfolk i USA og FN, sier hun.

Andre oppdrag
Mette jobber fortsatt som klipper, da det er en forutsigbar jobb. Fra sine lokaler i Nesoddparken har hun tidligere produsert og klippet den prisbelønte filmen «No Word for Worry» (www.projectmoken.com), som handler om Moken-befolkningen ved Myanmar, som lever av sjøen og dykking, men som stadig møter utfordringer med den sivile verden. Filmen er regissert av hennes ektemann Runar Jarle Wiik, som i januar og februar filmer Moken igjen på oppdrag for den franske TV-stasjonen Arte for å lage en episode til serien «People of the Sea».

Ny prosjekter hun jobber med er filmen «Secret of the Gisa» («Gisas hemmelighet»), som handler om Risten Bals fra Kautokeino (28) som emigrerte til USA i 1907. Mette er produsent og Ellen Astrid Lundby er regissør. Mette jobber også for tiden med filmen «Losing Our Touch», som handler om menneskets relasjon til den raske utviklingen av kunstig intelligens.

Noen medier om «Nowhere to Hide»:

Ny Tid – 17.01.2017:
«Behovet for å fortelle»

The Hollywood Reporter – 29.11.2016:
«Nowhere to Hide: Film Review. IDFA 2016″


Montages.no – 23.11.2016:

«Den norske dokumentaren Nowhere to Hide har vunnet prisen for beste kinodokumentar på IDFA.»