Trine Brandeggen lys og skygge

«Et spill med lys og skygge»

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Trine Hakkebo Brandeggen åpner separatutstillingen «Et spill med lys og skygge» på Hitra kystmuseum 16. juli. Motivene er helst stilleben, av oljemaling eller tegning.

­Trine Brandeggen lys og skygge 2– Som kunstner er jeg fascinert av stilleben. Jeg studerer formenes proporsjoner og struktur for å kunne manipulere med former, flater, lys og skygge. Dermed kan jeg skape den stemningen jeg ønsker i bildene. Når jeg maler liker jeg å studere ulike materialer og strukturer. Det er spennende å finne det riktige malemiddelet til de ulike gjenstandene og sette de opp mot hverandre for å skape kontraster, sier hun.

Studerer motivene nøye
Hun kan lage flere bilder med samme motiv, men de er likevel utfordrende og ulike i uttrykket.

­- Når jeg går inn i en prosess og studerer et motiv bruker jeg gjerne noen måneder. Belønningen for strevet er et slags sug i magen blandet med en lykkefølelse mens man er i prosessen. Når man nærmer seg målet er det som å være i slutten av en altoppslukende bok. Man vil gjerne komme til slutten, men vil heller ikke at prosessen skal ta slutt, sier hun.

Bygger rom og stemning
– Jeg valgte «Et spill med lys og skygge» som tittel for min utstilling fordi lys og skygge er fremtredende og viktig i mine bilder. Et maleri er for meg som en scene. Skapelsesprosessen er i gang allerede ved første berøring av billedflaten. Lys og skygge er en viktig del av det å bygge rom og stemning i bildene. Fascinasjonen av lysestakens enkle sylinderform kombinert med spill av lys og skygge ble i en periode til mange malerier. Jeg gleder meg til å vise fram mine bilder. Det vil bli en utstilling med stilleben, i både maleri og tegninger, sier hun.

Trives i kreativt miljø
trine brandeggen figur
Brandeggen har atelier i Nesoddparken.

­- Jeg trives med mitt atelier i Nesoddparken, som er et arbeidssted for et vidt spekter av små aktører innenfor kreative kunst­ og kulturnæringer. Her omgås jeg daglig over femti andre utøvende kunstnere, fotografer, arkitekter, smykkedesignere, musikere med flere. Nesoddparken er et eventyrlig sted å ha atelier med all den vakre naturen rundt. En god dag starter med å gå gjennom den vakre gamle Røer eikeskog til jobben, sier hun.

Hun er født og oppvokst på Grønland, men flyttet som 15 åring med sine norske foreldre til Frøya. Nå har hun bodd med sin familie på Nesodden i 13 år. I 2015 avsluttet hun sin sju­årige kunstutdannelse ved Christiania kunstakademi i Oslo.

Første seperatutstilling
Brandeggen har tidligere deltatt på flere utstillinger, men etter forespørsel takket hun nå ja til sin første separatutstilling.

­- Hitra kystmuseum ligger nær mitt barndomshjem Titran, Frøya. Det blir hyggelig å komme hjem til kjente omgivelser når jeg skal ha denne utstillingen, sier hun.

trine brandeggen portrett«Et spill med lys og skygge»
Oljemalerier og tegninger
Trine Hakkebo Brandeggen
Hitra kystmuseum
Åpning lørdag 16. juli

Mer om billedkunstneren Trine Brandeggen www.trinehbrandeggen.no